Der Arroyo del Tortolas aus dem Hause Bernabeleva ist eine winzige Einzellage, gegen Norden gerichtet an einem Steilhang mit 2.2 ha. Die Rebstöcke haben im Schnitt ein Alter von 70 Jahren. In den ersten Jahren der Wiederbelebung der Bodega Bernabeleva wurde der befreundete Starwinzer RAUL PEREZ beigezogen. Er war es auch, welcher den jungen Önologen Marc mit ins Unternehmen brachte. Über die vergangenen Jahren hat sich dieser Wein zu einer echten Neuentedeckung gemausert.
Das Traubengut wir manuell geernet und nach biologischen Kriterien behandelt. Nach der Ernte wir das Traubengut noch barfuss schonend getreten und vorsichtig bewegt. Nach einer Fermentierung bei tiefen Temperaturen mit wilder Naturhefe. 40tägige Mazeration im Eichenfass. 14monatige Fassreifung in 500-Liter Eichenfuder schliesst an und weitere 6 Monaten in Inox-Tanks bevor der Wein auf die Flasche gezogen wird. Die jährliche Produktion beträgt gegenwärtig lediglich 2000 Flaschen.
The Wine Advocate | May 31, 2023 | Luis Gutiérrez
The 2020 Arroyo del Tórtolas is from a plot they consider wilder than the one for the single-vineyard bottlings. It's a north-facing slope, and the grapes ripen slowly. In 2020, this fermented with 80% full clusters and had over six weeks of maceration, then matured in three 500-liter barrels. The wine finished at a moderate 14% alcohol, with a pale color and a delicate nose, floral and spicy, with hints of rose hip and hibiscus. The palate is medium-bodied with fine tannins and integrated acidity. 1,900 bottles were filled in May 2022.
Bernabeleva is a notable property in San Martín de Valdeiglesias in Gredos, with 35 hectares of 70+-year-old vines and five more hectares planted 15 years ago. They have a wide range of labels that total around 95,000 bottles per year. The vineyards are certified organic, but the wines do not carry the certification. 2020 was a short crop of wines with volume and not as sharp as they were expecting. 2021 delivered wines with less alcohol and ripeness, lighter wines that represent the last vintage of winemaker Marc Isart, who left after that harvest. 2022 represents their largest crop to date, a year with a warm and dry summer when the young vines suffered, but the old vineyards behaved quite well and delivered balanced wines.