Arroyo del Tortolas Bernabeleva 2016 75cl
Arroyo del Tortolas Bernabeleva 2016 75cl

Arroyo del Tortolas Bernabeleva 2016 75cl

Weinhaus Bodegas Bernabeleva, San Martin de Valdeiglesias, Spanien
Weinregion Vinos de Madrid DO
Jahrgang 2016
Traubensorte(n) Garnacha Tinta
Weinstil Rotwein; fruchtig und harmonisch
Alkoholgehalt 15.0%
Inhalt in l 0.75
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CHF 35.70
(CHF 4.76/dl zzgl. Versandkosten)
eye

granatrot, klar

mouse

abgerundet, schönes Finale

drinking_temperature

16-18° C

nose

blumig, mineralisch, sauber, würzig

aroma

Cassis, Erdbeere, Holznote, Karamel, Sauerkirsche, Schokolade, schwarze Beerenfrüchte

preservability

3 - 5 Jahre

100% Garnacha. Der Arroyo del Tortolas aus dem Hause Bernabeleva ist eine winzige Einzellage, gegen Norden gerichtet an einem Steilhang mit 2.2 ha. Die Rebstöcke haben im Schnitt ein Alter von 70 Jahren. In den ersten Jahren der Wiederbelebung der Bodega Bernabeleva wurde der befreundete Starwinzer RAUL PEREZ beigezogen. Er war es auch, welcher den jungen Önologen Marc mit ins Unternehmen brachte. Über die vergangenen Jahren hat sich dieser Wein zu einer echten Neuentedeckung gemausert. Das Traubengut wir manuell geernet und nach biologischen Kriterien behandelt. Nach der Ernte wir das Traubengut noch barfuss schonend getreten und vorsichtig bewegt. Nach einer Fermentierung bei tiefen Temperaturen mit wilder Naturhefe. 40tägige Mazeration im Eichenfass. 14monatige Fassreifung in 500-Liter Eichenfuder schliesst an und weitere 6 Monaten in Inox-Tanks bevor der Wein auf die Flasche gezogen wird. Die jährliche Produktion beträgt gegenwärtig lediglich 2000 Flaschen. eRobertParker.com #223 | Mar2016 | Luis Gutierrez über den Jahrgang 2013 | 92 Punkte One of the single vineyard Garnachas here is the 2013 Arroyo del Tórtolas, my favorite in the previous vintage. This north-facing slope at 800 meters altitude always has a slower ripening, and in 2013 it was harvested earlier because the beginning of the summer was quite warm and ripeness was accelerated. They have some two hectares here and they select one hectare to produce this wine. It was finally bottled with 13.5% alcohol, which is not much for Garnacha. Fermentation was slow and with native yeasts in search of a soft extraction in large oak vats; they have 2,000- and 3,000-liter vats in the winery and they are used depending on availability dictated by when different plots are picked. The wine matured in used 600-liter oak barrels and a further six months in stainless steel before bottling in April 2015. Despite all that, I feel riper fruit in the nose, a little more voluptuousness, with hints of violets, more Mediterranean herbs (thyme, rosemary, rock rose) and some malted cereals. The palate is sharper, with very fine tannins and a subtle mineral texture, fine and elegant but with grip. 2,200 bottles produced. Bernabeleva work 30 hectares of their own vineyards ranging from 40 to 80 years of age in the village of San Martín de Valdeiglesias in Madrid, plus a further ten hectares that are rented. They are in a warmer valley within San Martín at some 650 to 700 meters altitude, and they are the first to harvest in the region. They have some similitude with Cebreros. The latest news is that they have abandoned the Garnachas de Gredos association. I met with winemaker Marc Isart to taste the current releases and walk some of the vineyards. There is a great collection of 2013s to be found here. 85,000 bottles per vintage.
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