Der CLIO 2019 ist ein Gedicht für Nase und Gaumen aus einem hervorragenden Jahrgang in der Jumilla DO!
70% Monastrell, 30% Cabernet Sauvignon.
Clio 2019 Jumilla: einer der besten Weine aus der
Weinregion Jumilla D.O. 22 Monate in Eiche gelagert. Der Clio Jumilla ist ein sehr körperreicher Wein. Wunderschöne Nase nach Blüten, reifen, roten Früchten und Röstaromen. Am Gaumen komplexe, konzentrierte Frucht. Reifes Tannin. Röstnoten. Ein beeindruckendes, schönes Finale. Passt vorzüglich zu Fleischspeisen, Eintöpfen und kräftigen, Hartkäsesorten.
Issue 260 End of April 2022, The Wine Advocate I 29th Apr 2022 I Luis Gutiérrez
Next to the 2018, I also tasted the 2019 Clio, a similar blend of 70% Monastrell and 30% Cabernet Sauvignon from a vintage marked by torrential rains caused by the DANA storm in September that delivered 200+liters of rain. It fermented in stainless steel with neutral yeasts and matured in French and American oak barrels for 23 months. It's slightly lower in alcohol than the 2018, 15.5%. I think the Cabernet was more noticeable here and it added a certain freshness to the wine, which, coupled with a little less alcohol, made the wine come through as a little cooler and more continental. All within the Chris Ringland style, of course...