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Cortezada| Fedellos do Couto 2016 75cl
Cortezada| Fedellos do Couto 2016 75cl
Bastarda | Fedellos do Couto | 2018 75cl
Bastarda | Fedellos do Couto | 2018 75cl

Cortezada| Fedellos do Couto | 2018 75cl

Weinhaus Fedellos do Couto, O Couto, Spanien
Weinregion Ribeira Sacra DO
Jahrgang 2018
Traubensorte(n) Mencia
Weinstil Rotwein; fruchtig und harmonisch
Alkoholgehalt 13.0%
Inhalt in l 0.75
Allergene enthält Sulfite
reward pints icon

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CHF 29.50
(CHF 3.93/dl zzgl. Versandkosten)
eye

intensiv, tieffarbig

mouse

abgerundet, konzentriert, mild, vollmundig, langer Abgang

drinking_temperature

16-18° C

nose

blumig, fruchtig, sauber

aroma

Heu, Kirschmarmelade, Kirschsaft, Kräuter

preservability

3 - 5 Jahre

food_pairing

einfache, mediterrane Küche, Geflügel an leichter Sauce, herbstliche Speisen, Rindsfilet

Der Insider-Tipp par exellence aus der Ribera Sacra DO!

Ein Wein der winzigen und aufstrebenden Bodega Fedellos do Couto rund um die Familie Taboada, Pablo Soldavini und den Winzern Carlos Bareño und Jesús Olivares.

Ein Weinprojekt aus Traubengut, welches von bis zu 70-jährigen Weinstöcken gelesen wurde.

12-monatige Reifung in gebrauchten, französischen Eichenfässern.

Resultierend aus dem reduktiven Ausbau besticht die komplexe, fruchtdominante Nase. Minimalistisch. Kein Schnickschnack. Spontane Gärung. Langsame, sorgfältige Maischgärung in Tanks oder 500l-Fudern. Fruchtbetont, beerig, erdig, weiches Tannin mit einer guten Säurebalance sowie einem schönen Finale.

May 2020 Week 2, The Wine Advocate | 14th May 2020 | Luis Gutiérrez
The amazing 2018 Cortezada is often one of the best values in Spain. It's produced with Mencía grapes from the vineyard of the Pazo do Couto called Cortezada that was planted in 2002 on southeast-facing terraces at 350 meters in altitude, on soils that are rich in gneiss, iron, slate and quartzite. The full clusters fermented with indigenous yeasts at less than 20 degrees Celsius, followed by a long maceration of 60 days. Only part of the wine matured in 300- and 500-liter French oak barrels for six months and then another six months in concrete, and part of the wine was in concrete for the whole of those 12 months. In previous years, all of the wine was matured in barrel. They now use concrete to try to make it sharper. This is heartier, darker and meatier than the rest of the wines from the 2018 vintage, more Cornas than Chambolle, with rustic elegance and more Mencía than previous vintages. They reckon 2018 saw a very complete and long ripening cycle, and each vineyard really shows the character. I've never seen the character of each of the wines so defined and different from each other. This is sharper but, at the same time, more powerful, a wine with more clout and, I'd say, aging potential. 8,000 bottles produced. It was bottled in December 2019.
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