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PICARO del AGUILA Tinto 2018 75cl
PICARO del AGUILA Tinto 2018 75cl
Tionio Reserva 2015 75cl
Tionio Reserva 2015 75cl
Dominio del AGUILA Reserva 2016 75cl
Dominio del AGUILA Reserva 2016 75cl

PICARO del AGUILA Tinto 2018 75cl

Weinhaus Dominio del Aguila SL, 09370 La Aguilera, Spanien
Weinregion Ribera del Duero DO
Jahrgang 2018
Traubensorte(n) Albillo, Bobal, Garnacha Tinta, Tempranillo
Weinstil Rotwein; komplex, elegant, raffiniert und seidig
Alkoholgehalt 14.0%
Inhalt in l 0.75
Allergene enthält Sulfite
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CHF 32.50
(CHF 4.33/dl zzgl. Versandkosten)
eye

intensiv, klar, tieffarbig

mouse

aussergewöhnlich langer Abgang, charaktervoll, konzentriert, rassig, vollmundig

drinking_temperature

16-18° C

nose

ausgeprägt, blumig, fruchtig, sauber, würzig

aroma

geröstetes Brot, Heidelbeere, Schwarzkirsche

preservability

15 Jahre und mehr

food_pairing

Barbecue, gut gewürzte Fleischgerichte, herbstliche Speisen, Rindsfilet, Schmorgerichte mit Zwiebeln und Gemüse

Tempranillo, Garnacha, Blanca del Pais und Bobal, Tempranillo gris.

94 Parker Punkte | (noch offen) Penin Punkte

Ein Insider-Tipp der bald schon keiner mehr ist. Wir sind überzeugt, unser Gefühl täuscht uns nicht. Dominio del Aguila wird spanische Geschichte schreiben... Bezaubernde Nase, finessenreich, vielschichtige Aromatik, ein Spanier nach "Burgunder Art"...
Der Picaro del Aguila Tinto erfährt eine 11-monatige Reifung in französischer Eiche. Manuelle Ernte, Traubengut nicht entbeert. Nach alttraditioneller Art mit den Füssen zertreten. Biologischer Säureabbau. Keine Klärung, keine Batonnage.
Der Picaro del Aguila Tinto verleiht in der Nase intensive Aromen schwarzer Früchte, dezente Röstaromen nach einer Reifung in französischem Barrique und eine subtile Mineralität. Am Gaumen Erdbeeren und Kirschen; angenehme Säure und Tannine. Mundfüllend, gut strukturiert mit einem langanhaltenden, feinen, samtigen - burgundischen - Abgang. Ein wunderchöner Ribera del Duero.
Vom Picaro del Aguila Tinto 2018 wurden nur gerade 44680 Flaschen, 787 Magnums, 60 Doppelmagnums 3 l und 30 Jéroboamflaschen zu 5 l abgefüllt. Wir konnten uns einen merklichen Anteil direkt ab Bodega sichern.

WineAdvocate # 246 | Dec 2019 | Luis Gutierrez | 92 Punkte
I tasted two vintages of the entry-level red, of which the young 2018 Pícaro del Águila Tinto had just been bottled and should be released soon. This is their most approachable red, and it has the depth, concentration and nuance of the best wines from many wineries. It's produced in a more jovial style, but the wine comes from old vines that always have a field blend with small percentages of whatever grapes that are all fermented together, and these vines always produce a serious and deep wine. In 2018, it matured in French oak barrels for 11 months. This is very young and tender, expressive and aromatic, very much in line with the 2016. It has lots of energy and power, more than you might think, and it's serious. It's drinkable now, but it should get even better with some time in bottle. 44,680 bottles and 787 magnums were filled in September 2019.

Dominio del Águila is now a sizable project with some 70,000 bottles produced from the 2018 vintage, as they make and bottle more wine and sell less grapes from one of the most impressive collections of old vines in Ribera del Duero. Even if the reds are the better-known wines from the appellation, here the "clarete," a pink wine produced with a mixture of red and white grapes, and the extraordinary white, a new category just allowed by the appellation of origin, have a special interest, as they are role models of their kind. They recovered the "clarete" category and were one of the first to bet seriously on the production of whites and push for the inclusion of the category in the allowed wines from the appellation.

About their work, their vineyards are certified organic; they do not own a destemmer and everything is fermented with indigenous yeasts and in a very traditional way: foot treading the bunches to free the juice, fermenting all the grapes from the field blend of varieties (always dominated by Tempranillo or Albillo) together in slow fermentations in very cold cellars and the wines also require a long and slow aging in oak barrels. These are true "vins de garde."
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